Papier ryżowy do decoupage
kiście winogron, winogrona i nazwy win, owoce
Podstawowe skojarzenie do hasła "winogrona" to przede wszystkim wino.
Wcale nietrudno je zrobić, nawet w Polsce, choć wymaga to trochę wiedzy o samych owocach i o całym procesie fermentacji oraz dowiadczenia. Zacząć trzeba oczywiście od winogron. Wszystko co później uda się uzyskać zależy na początek od jakości owoców, zawartości cukru i... ich przemrożeniu lub nie. Grona trzeba oderwać od szypułek, a potem je rozgnieść no i zaczyna się wieloetapowa fermentacja. W trakcie jej trwania stopniowo z całej masy (bo trudno to jeszcze nazwać cieczą) oddzielane są owoce. Potem zaczyna być ważna temperatura i czas. Ciecz musi wylądować w "balonie" z rurką fermentacyjną, która wypuszcza nadmiar gazu ze środka nie dopuszczając jednocześnie świeżego powietrza. Natępnie ciecz kilkakrotnie należy "zlewać", pozostawiając warstwę osadu aż do uzyskania klarowności. Trwa to do czasu, aż wino (bo jest to już młode wino) zakończy fermentację. Wtedy już tylko pozostaje zlać je do butelek, przykleić etykiety zrobione techniką decoupage i do piwnicy, żeby czekały na swój czas, może zimowy...
ITD Collection - papiery decoupage, które można użyć jako naklejki na butelki!
arkusz wielkości A4 (210x297 mm), 25-30 g/m2